Την Τρίτη 20-11-2012 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το βιωματικό εργαστήριο που διοργάνωσε η Σχολική Σύμβουλος Αγγλικής Γλώσσας ΠΕ Δράμας με αντικείμενο την εφαρμογή της μεθοδολογίας six thinking hats του E. De Bono στη διδασκαλία του μαθήματος της Αγγλικής Γλώσσας. Προηγήθηκε εισήγηση από τον Σπύρο Κιουλάνη (Δ/ντή της ΔΔΕ Δράμας και Καθηγητή Σύμουλο του ΕΑΠ) με ανφορά στο θεωρητικό πλαίσιο της μεθοδολογίας και ακολούθησε παρουσίαση καλής πρακτικής εφαρμογής της μεθόδου από την καθηγήτρια Γεωργία Κουτσού. Στη συνέχεια ακολούθησε εργασία σε ομάδες, ανακοίνωση των πορισμάτων στην ολομέλεια και αναστοχασμός. Το υλικό της παρουσίασης καθώς και άλλες πληροφορίες αναφορικά με τη μεθοδολογία έχουν αναρτηθεί στο περιβάλλον ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης e - αγγλική γλώσσα στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση το οποίο βρίσκεται σε λειτουργία στην πλατφόρμα σύγχρονης τηλεκπαίδευης της ΔΔΕ Δράμας.
Το μάθημα της Αγγλικής Γλώσσας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση...
Καλώς Ορίσατε...
Το Ιστολόγιο απευθύνεται σε Καθηγητές και Καθηγήτριες της Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Περιέχει υποστηρικτικό υλικό, ηλεκτρονικά μαθήματα, πρακτικά συνεδρίων και on-line ενημέρωση συνεδρίων, συνδέσεις με ηλεκτρονικά περιοδικά και βιβλιθήκες, αλλά και χρήσιμες βιβλιογραφικές πηγές, χρήσιμες ιστοσελίδες, κλπ. Κύριος στόχος του είναι η ανάδειξη θεμάτων που αφορούν τη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και η ανοικτή πρόσβαση όλων των ενδιαφερομένων σε χρήσιμες και έγκυρες πληροφορίες, που θα τους/τις βοηθήσουν να ανταποκριθούν ευκολότερα στο έργο τους.
Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012
Μαθησιακές Δυσκολίες: Δυσλεξία – Διάσπαση Προσοχής (Αίτια – Πρόγνωση – Διάγνωση – Αντιμετώπιση)
Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012 (10:00) στο κεντρικό αμφιθέατρο του Διοικητηρίου Δράμας, η ημερίδα με θέμα «Μαθησιακές Δυσκολίες: Δυσλεξία – Διάσπαση Προσοχής (Αίτια – Πρόγνωση – Διάγνωση – Αντιμετώπιση)», την οποία διοργάνωσε η Σχολική Σύμβουλος Αγγλικής Γλώσσας ΠΕ Δράμας, σε συνεργασία με τη ΔΔΕ Δράμας και τη Σχ. Σύμβουλο Φιλολόγων της ΠΕ Δράμας. Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων ΠΕ6 και ΠΕ2. Κεντρικός Ομιλιτής ήταν ο Καθηγητής Μαθησιακών Δυσκολιών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας,
κ. Γεώργιος Θ. Παυλίδης. Στο τέλος της εισήγησής του ακολούθησε εκτενής συζήτηση.
Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012
Δευτέρα 21 Μαΐου 2012
Υλοποίηση Εργαστηρίου με αντικείμενο το project
Υλοποιήσαμε, στο 3ο Γενικό Λύκειο Δράμας, την Τρίτη 15/05/2012 το βιωματικό εργαστήριο με θέμα το project στο οποίο συμμετείχαν 32 εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το εργαστήριο υλοποίήθηκε στο πλαίσιο του τριημέρου των εκδηλώσεων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας (Ημέρες Εκπαίδευσης 2012). Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου ανακοινώθηκαν στην ολομέλεια στις 16/05/2012 και θα είναι διαθέσιμα στο Web TV της ΔΔΕ Δράμας στη διεύθυνση http://www.didedra.gr/
ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ- LEARNING-BY-DESIGN.
Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Μαΐου 2012 η ημερίδα που διοργάνωσε η Σχολική Σύμβουλος Αγγλικής, Αναστασία Παναγιωτίδου, στην Δράμα, με θέμα «ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ-LEARNING – BY - DESIGN» με σκοπό την ενημέρωση όλων των Καθηγητών Αγγλικής Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Περιφερειακής Ενότητας Δράμας σχετικά με τις αλλαγές στην ξενόγλωσση εκπαίδευση στο Δημόσιο Σχολείο και τον τρόπο εφαρμογής τους, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η διδασκαλία της ξένης γλώσσας. Στην ημερίδα παραβρέθηκαν και ενημερώθηκαν συνολικά 87 εκπαιδευτικοί. Παραθέτουμε στη συνέχεια μια συνοπτική περιγραφή των επιμέρους θεμάτων της ημερίδας:
Αρχικά έγινε από τη σχολική σύμβουλο μια σύντομη αναφορά στην πλατφόρμα ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης http://elearning.didedra.gr όπου δημιουργήσαμε το μάθημα: «e-αγγλική γλώσσα στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση». Έγινε μια ξενάγηση στο χώρο όπου υπάρχουν δύο fora συζητήσεων, ένα για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης, και υλικό που αφορά στη διδακτική μεθοδολογία (προέκυψε μετά από διερεύνηση των αναγκών των εκπαιδευτικών). Η σχολική σύμβουλος προέτρεψε τους εκπαιδευτικούς να επισκέπτονται την ιστοσελίδα να ενημερώνονται για το καινούργιο υλικό που θα προστίθεται εκεί και να ανταλλάσσουν απόψεις, προβληματισμούς και εμπειρίες.
Στη συνέχεια έγινε μια σύντομη αναφορά στο Νέο Σχολείο, στη διαφορά του με τον ισχύοντα τύπο σχολείου και στις καινοτομίες που αυτό εισάγει. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στο Ενιαίο Πρόγραμμα Σπουδών για τις Ξένες Γλώσσες (ΕΠΣ-ΞΓ), το οποίο βρίσκεται αναρτημένο στις ιστοσελίδες http://rcel.enl.uoa.gr/xenesglosses και http://digitalschool.minedu.gov.gr/, καθώς και στον Οδηγό του Εκπαιδευτικού. Τονίσαμε πως με την εφαρμογή του ΕΠΣ-ΞΓ το σχολείο θα παρέχει και θα αξιολογεί τις γνώσεις και δεξιότητες που συνάδουν με τις εξετάσεις του ΚΠΓ, καθώς ο σχεδιασμός της διδασκαλίας θα βασίζεται στους δείκτες επικοινωνιακής επάρκειας που προσδιορίζουν τα επίπεδα γλωσσομάθειας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι κάθε εκπαιδευτικός να προσδιορίσει με διαγνωστικό τεστ σε ποιο/α επίπεδο/α στοχεύουν ποιες τάξεις.
Η επόμενη, και κύρια ενότητα, ήταν αφιερωμένη στο σχεδιασμό της διδασκαλίας στο πλαίσιο του Νέου Σχολείου και ιδιαίτερα στη Μάθηση μέσω Σχεδιασμού. Η Μάθηση Μέσω Σχεδιασμού είναι μία καινοτόμα προσέγγιση στο σχεδιασμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας και παράλληλα ένα καινοτόμο ψηφιακό εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς, το οποίο αναδιαμορφώνει τον παραδοσιακό σχεδιασμό προγραμμάτων σπουδών και στρέφει την προσοχή των εκπαιδευτικών από τη διδασκαλία και από το «Τι θα διδάξω», στη μάθηση και στο «τι και πως θα μάθουν οι μαθητές μου». Eίναι μια παιδαγωγική προσέγγιση που στηρίζεται στην ενεργή συμμετοχή των μαθητών, ώστε να αναπτύσσονται δυναμικά περιβάλλοντα μάθησης σε συνάρτηση με τις μεταβολές που συμβαίνουν στην εποχή μας.
Έμφαση δόθηκε στη δημιουργία Μαθησιακής Ενότητας σύμφωνα με το μοντέλο Μάθηση μέσω Σχεδιασμού. Η κάθε μαθησιακή ενότητα περιλαμβάνει ποικιλία δραστηριοτήτων. Κάθε μία δραστηριότητα της μαθησιακής ενότητας περιγράφεται με βάση οκτώ Γνωστικές Διεργασίες. Οι Γνωστικές Διεργασίες αντιπροσωπεύουν ένα φάσμα διαφορετικών τρόπων λήψης και παραγωγής της γνώσης. Σχεδιάζοντας μία μαθησιακή ενότητα που περιλαμβάνει δραστηριότητες που προάγουν αυτές τις γνωστικές διεργασίες εξασφαλίζεται μία ποικιλόμορφη μαθησιακή διαδικασία, υιοθετείται ποικιλία μαθησιακών τρόπων και δημιουργούνται μαθησιακές εμπειρίες που ενεργοποιούν και μεταβάλλουν τους κόσμους των μαθητών. Δόθηκαν παραδείγματα εφαρμογής του μοντέλου Μάθηση μέσω Σχεδιασμού τόσο για την Πρωτοβάθμια όσο και για την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Τέλος, η σχολική σύμβουλος αναφέρθηκε στην αξιολόγηση του μαθητή της Ξένης Γλώσσας. Σύμφωνα με το εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό μοντέλο που υιοθετεί το ΕΠΣ-ΞΓ, η αξιολόγηση δεν περιορίζεται στην εκτίμηση της επίδοσης και της προόδου του μαθητή με βάση της προαγωγικές/απολυτήριες εξετάσεις, αλλά είναι μια διαδικασία συνεχούς παρατήρησης και συλλογής δεδομένων για το βαθμό επίτευξης συγκεκριμένων στόχων που θέτει το αναλυτικό πρόγραμμα από τον κάθε μαθητή και από το σύνολο της τάξης (Οδηγός Εκπαιδευτικού, κεφάλαιο 7, στο http://digitalschool.minedu.gov.gr/).
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην εναλλακτική αξιολόγηση, η οποία χρησιμοποιείται παράλληλα ή συμπληρωματικά με την παραδοσιακή αξιολόγηση, απαλλάσσει το μαθητή από το άγχος του τεστ, έχει διαμορφωτικό κι όχι απολογιστικό χαρακτήρα και είναι τρόπος συλλογής ποιοτικών στοιχείων σχετικά με τις στρατηγικές μάθησης του μαθητή, την επίδοση, την πρόοδό του, σε σχέση με τον εαυτό του και σε σχέση με το σύνολο της τάξης. Τονίστηκε ότι η εναλλακτική αξιολόγηση (παρατήρηση, ατομικός φάκελος, συνθετικές εργασίες, αυτο-αξιολόγηση, ετερο-αξιολόγηση, παιχνίδι, δραματοποίηση, κ.λ.π.) περιορίζει τον ανταγωνισμό.
Σχετικά με το νέο τρόπο εξέτασης που φέτος θα εφαρμοσθεί μόνο στα πιλοτικά Γυμνάσια (σύμφωνα με το ΠΔ 47/2012) γνωρίζουμε ότι θα είναι διαβαθμισμένη εξέταση επιπέδων γλωσσομάθειας Α1, Α2 και Β1, Β2 και θα περιλαμβάνει δραστηριότητες που ελέγχουν την κατανόηση και παραγωγή γραπτού λόγου και την κατανόηση προφορικού λόγου. Η παραγωγή προφορικού λόγου δεν εξετάζεται στο τέλος, αλλά ελέγχεται στη διάρκεια του σχολικού έτους. Περισσότερες λεπτομέρειες για τις νέες προδιαγραφές των προαγωγικών/απολυτηρίων εξετάσεων του Γυμνασίου βρίσκονται στον Οδηγό του Εκπαιδευτικού, κεφάλαιο 8 στις ιστοσελίδες http://rcel.enl.uoa.gr/xenesglosses και http://digitalschool.minedu.gov.gr/. Αναρτήθηκαν σχετικές οδηγίες σύμφωνα με το Π.Δ. 47/2012 (Α΄ 97) στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://digitalschool.minedu.gov.gr καθώς επίσης και στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://rcel.enl.uoa.gr/xenesglosses
Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012
Επιμόρφωση Καθηγητών Αγγλικής Γλώσσας
Στα μέσα Απριλίου θα ξεκινήσουμε τον πρώτο κύκλο επιμόρφωσης για τη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας (e-teaching English 1) με θέμα «Εναλλακτικές Μορφές, Τεχνικές και Μέθοδοι
Διδασκαλίας και Μάθησης στο μάθημα της Αγγλικής Γλώσσας».
Η
βασική ιδέα της επιμόρφωσης σε επίπεδο θεματολογίας θεμελιώνεται σε μία πρώτη
άτυπη διερεύνηση των επιμορφωτικών αναγκών των εκπαιδευτικών που διδάσκουν την
αγγλική γλώσσα σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της
ΠΕ Δράμας, η οποία ανέδειξε ως προτεραιότητα τη φιλοσοφία του Νέου Σχολείου σε επίπεδο διδακτικής μεθοδολογίας, αλλά
και την πρακτική των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών.
Ο
παιδαγωγικός και διδακτικός σχεδιασμός της επιμορφωτικής διαδικασίας
προσδιορίζεται από αυθεντικά
περιβάλλοντα μάθησης και κοινότητες
πρακτικής εκπαιδευτικών και θα γίνει με τη μεθοδολογία "Blended Learning" η οποία συνίσταται σε ένα υβριδικό
μοντέλο μάθησης που θα περιλαμβάνει ένα συνδυασμό ανοικτής και εξ αποστάσεως ασύγχρονης μάθησης και επικοινωνίας,
καθώς και ομαδικές επιμορφωτικές πρόσωπο
με πρόσωπο (face-to-face) συναντήσεις.
Η ασύγχρονη επικοινωνία και μάθηση θα
πραγματοποιείται στην πλατφόρμα ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης της ΔΔΕ Δράμας (http://elearning.didedra.gr/)
και πιο συγκεκριμένα στην ενότητα «e - αγγλική γλώσσα στην Πρωτοβάθμια και στη
Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση», ενώ οι ομαδικές συναντήσεις θα υλοποιούνται σε σχολεία
της ΠΕ Δράμας.
Οι
εκπαιδευτικοί που θα συμμετέχουν στη διαδικασία θα πρέπει:
- να μελετούν σχετικά με το αντικείμενο της επιμόρφωσης
κείμενα τα οποία σε τακτά χρονικά διαστήματα θα αναρτώνται στην πλατφόρμα
τηλεκπαίδευσης και θα αφορούν το θεωρητικό πλαίσιο εναλλακτικών
τεχνικών και μεθόδων διδασκαλίας και μάθησης με βάση τα νέα προγράμματα
σπουδών της αγγλικής γλώσσας και να παίρνουν μέρος σε σχετικές
διαδικτυακές συζητήσεις.
- να συμμετέχουν στις επιμορφωτικές συναντήσεις οι οποίες
θα υλοποιούνται με βάση τη διδακτική μεθοδολογία της εκπαίδευσης ενηλίκων
και θα περιλαμβάνουν
διδακτικές πρακτικές και εφαρμογές των εναλλακτικών μορφών διδασκαλίας και
μάθησης.
Βασικός
στόχος της επιμόρφωσης είναι η παροχή συνεχούς και συστηματικής υποστήριξης
στους εκπαιδευτικούς της αγγλικής γλώσσας ανεξάρτητα, μάλιστα, από τους
περιοριστικούς παράγοντες του χώρου και του χρόνου.
Παρακαλούνται
οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν την αγγλική γλώσσα στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας
και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της ΠΕ Δράμας, να ολοκληρώσουν την εγγραφή
τους στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης της ΔΔΕ Δράμας, ώστε να προχωρήσουμε στη
διαδικασία της επιμόρφωσης.
Για την
εγγραφή επισκεφτείτε τη διεύθυνση http://elearning.didedra.gr/
επιλέξτε το μάθημα «e - αγγλική γλώσσα
στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» και στη συνέχεια
ακολουθείστε τα παρακάτω βήματα:
- Συμπληρώστε τη φόρμα Νέου
λογαριασμού με τα
δεδομένα σας.
- Ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
θα αποσταλεί στη διεύθυνσή σας.
- Διαβάστε το μήνυμα και επιλέξτε τη
διεύθυνση που περιέχει.
- Μετά την επιβεβαίωση του λογαριασμού σας, θα μπορείτε να συνδέεστε στην ηλεκτρονική τάξη με το όνομα χρήστη και το password που έχετε δηλώσει και να χρησιμοποιείτε όλες τις δραστηριότητες και τις πηγές πληροφοριών του μαθήματος.
Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012
Ανάληψη καθηκόντων - Χαιρετισμός
Αγαπητοί
Συνάδελφοι/σες,
Με την
ευκαιρία της ανάληψης των νέων μου καθηκόντων, της Σχολικής Συμβούλου Αγγλικής
Γλώσσας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας
Δράμας, σας απευθύνω εγκάρδιο χαιρετισμό και προσωπικές ευχές για ένα δημιουργικό
και αποτελεσματικό έργο.
Είναι
γνωστό ότι η αγγλική γλώσσα αποτελεί στην εποχή μας ένα ισχυρότατο μέσο
επικοινωνίας και ανταλλαγής γνώσεων της παγκόσμιας κοινωνίας. Ωστόσο, στο
πλαίσιο μιας νέας προοπτικής που ανοίγει μπροστά μας το Νέο Σχολείο, η διδασκαλία
της αγγλικής γλώσσας δεν περιορίζεται στο αυστηρό περίγραμμα των δομών της γραμματικής
ή της σύνταξης, αλλά σηματοδοτεί την επαφή των μαθητών και μαθητριών με τον
πολιτισμό που αυτή εκφράζει, με την ιστορία που μεταφέρει, αλλά και με τη ζωή
που κρύβει μέσα της.
Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012
Το Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών (ΔΕΠΠΣ)
Το Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών (ΔΕΠΠΣ) δημοσιεύτηκε στα ΦΕΚ 303 και 304/13-3-2003 και περιλαμβάνει τα ΑΠΣ όλων των γνωστικών αντικειμένων της υποχρεωτικής εκπαίδευσης (Δημοτικό - Γυμνάσιο). Τα Αναλυτικά Προγράμματα περιλαμβάνουν τις γενικές αρχές και τη φιλοσοφία της διδασκαλίας στο ελληνικό δημόσιο σχολείο. Πιο συγκεκριμένα, το ΑΠΣ της Αγγλικής γλώσσας καθορίζεται από την αρχή της διαθεματικότητας, σύμφωνα με την οποία είναι απαραίτητη η ανάδειξη και η σύνδεση των κοινών στοιχείων της γνώσης που προσφέρεται στα επιμέρους μαθήματα. Επιπλέον, σημαντικοί άξονες για τη διαμόρφωση ενός εκπαιδευτικού μοντέλου επικεντρωμένου στις ανθρωπιστικές αξίες είναι η πολυγλωσσία, ο εγγραμματισμός και η πολυπολιτισμικότητα αλλά και η επικοινωνιακή προσέγγιση, για τη διασφάλιση ενός μαθητοκεντρικού διδακτικού πλαισίου.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)